Anpassa utrustningen

anpassa_utrustningen


Att utrustningen är väl anpassad till både dig och hästen är viktigt. Det påverkar både hästens hållbarhet och säkerheten.

Tillpassa sadeln

Rätt storlek på sadeln beror både på dig som ryttare och på hästen den ska ligga på. En fel tillpassad sadel kan leda till både ryggproblem och hälta. Sätet på sadeln mäts i tum, en ponnysadel brukar ofta ligga på mellan 14 -16". 17-17,5" är den storlek som de flesta använder, men det finns sadlar upp till 18,5".

Bomvidden och bommens form avgör hur sadeln ligger på hästen. Bomvidderna anges oftast i small, medium, vid, x-vid osv. I dag finns det flera sadlar som har olika system som gör att man kan justera bomvidden t.ex. Gen-Tec. Det finns också sadlar med utbytbara koppjärn.

När man provar ut en sadel ska den ligga stadigt och plant på hästens rygg, den ska varken tippa framåt eller luta bakåt. Det ska finnas en ordentlig lufttunnel mellan sadeln och hästens ryggrad så att inte ryggraden blir belastad. Det är bara hästens ryggmuskler som ska bära upp sadeln.

Ska du köpa en ny sadel, börja med att provsitta olika sadlar. När du har hittat några som du tycker om, ta hjälp av Hööks erfarna personal för att prova ut sadlarna. Det är en investering som verkligen kan löna sig – både för hästens hållbarhet och din egen plånbok.

Tillpassa tränset

Tränset ska också tillpassas så att det sitter bra. Har du en häst med väldigt bred panna kanske pannbandet som följde med tränset är för kort – köp då ett nytt pannband som är längre. Samma sak gäller med nosgrimman. Försök att anpassa den så att den verkligen sitter bra på hästen. Nosgrimman ska till viss del hjälpa till att stabilisera bettet samt förhindra att hästen gapar, men den får inte dras åt för hårt för då kan den indirekt förorsaka sår på insidan av kinderna. Gapar eller lägger din häst tungan över bettet, dra inte åt nosgrimman mer utan försök att komma underfund med varför den gör som den gör i stället. Åtgärda då grundproblemet.

Rätt storlek på bett

Bettets storlek är också viktigt. Förr så var betten betydligt längre, men nya rön om hästens mun visar att för långa bett oftast förorsakar skador. När bettet ligger helt rakt och stilla i munnen så ska hålen till bettringarna ligga kant i kant med mungipan. Hästen är inte skapt för att ha ett bett i mun och därför är det viktigt att vi inte använder för tjocka bett. Hästen måste kunna stänga munnen kring bettet utan att det tar emot i lanerna. När hästens mun är stängd, lyft upp läpparna på sidan av hästens mun och titta på utrymmet som blir mellan lanerna. Det är där bettet ska få plats.

Storlek på täcke

Täckenas storlekar anges i centimeter, då är det ryggmåtten vi pratar om. För att veta vilken storlek din häst bör ha på täcket mäter du från toppen på manken till svansroten. På stora hästar brukar måttet ligga på 145 till 155 cm. Täcken är även lite olika skurna framme vid bogen. Är du osäker på hur ett täcke är för t ex en väldigt bogsmal häst – fråga butikspersonalen eller vår kundtjänst om hjälp.

Inga produkter matchar den valda filtreringen