Familjen Johansson

Tilde är fyra år och storasyster Moa är tio. Moa har redan gått på ridskola i mer än fem år, för hon var bara fyra och ett halvt när hon började. Tilde red i en termin, men sedan lade ridskolan i Österby ner och nu längtar hon till att hon fyller sex år och får börja på den nya ridskolan i Kvibille. Där finns tyvärr inga grupper för yngre barn.

Som tur är för Tilde så kan hon vara med Moa hos kompisen Alice ibland och rida på hennes snälla gotlandsruss Fluga tills hon blir gammal nog för den nya ridskolan. Vi träffar Tilde, Moa och mamma Angelica en eftermiddag när de är i stallet och pysslar om Fluga.

– Det är jättemysigt att vara tillsammans med barnen och deras kompisar i stallet och det är kul att dela ett gemensamt intresse, tycker mamma Angelica.

– Jag gick själv på ridskola som barn och tycker att det är väldigt bra för att lära sig grunderna i ridning och hur man sköter om en häst. Du kan aldrig lära dig det på samma grundliga sätt på egen hand, säger Angelica.

Moa har ridlektion en gång i veckan.

– Vi rider mest dressyr, men vi hoppar ibland och så har vi teorilektioner. Hoppningen är roligast men det är lite kul med teorin också. Då lär man känna de andra i gruppen mera och vi pratar om sadlar och träns och sådant som man behöver kunna, säger Moa.

Värt mycket

Eftersom de också är hos Fluga ibland kan det bli upp till tre gånger i veckan i stallet. Båda föräldrarna arbetar heltid, så det är ett pussel att få ihop tiden. Moas och Tildes storebror Kevin har också aktiviteter och så är det självklart läxor och annat som måste hinnas med i ett hem.

– Det tar åtminstone två timmar varje gång vi är i stallet, ofta mer, så det är klart att vi måste prioritera och vi får välja bort annat. Är det fint väder en lördag så åker vi hellre hit till stallet än att till exempel åka och shoppa eller fika med vänner. Jag tycker det är värt mycket att barnen har ett intresse och en aktivitet. De som sysslar med hästar och djur lär sig att ta ansvar och det är också viktigt, säger Angelica.

Mest balansträning i början

Angelica tvekade inte att låta barnen börja rida när de var så små som fyra år.

– I början är det mest balansträning och att pyssla med hästarna. Lektionerna anpassas efter barnens ålder. Visst har det hänt att de har trillat av några gånger, men det har inte varit så farligt.

– Jag trillade av en gång när det guppade. Först tyckte jag det var läskigt, men sedan höll mamma i hästen och Åsa, min ridlärare, höll i mig, och då var det inte så farligt att prova igen. Man kan ramla när man cyklar också, säger lilla Tilde så förståndigt.

Moa föll av en gång på ridskolan när snön rasade från taket och skrämde hästen.

– Jag blev jätterädd, men mamma sa att jag skulle sitta upp igen direkt och nu tänker jag inte alls på det, säger Moa.

Behöver ingen hästvana

Pappa Niklas hade ingen som helst hästvana till en början men han kör Moa till ridskolan ibland.

– På vår ridskola behöver föräldrarna varken kunna någonting eller hjälpa till med hästarna, så vi kan lämna barnen där om vi vill. Hur delaktiga föräldrarna behöver vara kan variera på olika ridskolor, men meningen är att barnen ska kunna lära sig rida även om föräldrarna inte har någon ridvana. Förväntas man som förälder hjälpa till så får man som regel bra introduktion av ridskolan, så det är inget man behöver vara orolig över, säger Angelica.

Angelica slutade rida i femtonårsåldern, men har nu tagit upp ridningen så smått igen.

– Det är så kul att dela intresset med barnen. Moa och jag har varit och ridit turer med islandshäst tillsammans och snart är Tilde också stor nog att följa med.

Egen häst får vänta

Barnen vill så klart gärna ha en egen häst, men Angelica säger att det får vänta.

– Jag tycker att de bör vara runt tretton-fjorton år innan de är mogna nog att klara av att ta hand om en egen häst. Det är också mycket jobb att ha häst och vi bor inte så att vi har möjlighet att ha hästen hemma, vilket hade underlättat. Och på ridskolan får de nya kompisar och de kan gå på sommarridläger och andra roliga aktiviteter, som jag tror man lätt missar när man skaffar egen häst för tidigt. Vi har turen att få hjälpa Alice att sköta om Fluga och det är ett bra mellanting mellan ridskola och att ha egen häst än så länge.

Inga produkter matchar den valda filtreringen