Säkerhetsutrustning

Hästar är underbara djur, det kan vi nog alla hålla med om! Det man alltid ska ha i åtanke är att olyckor kan hända alla, även den mest erfarna ryttaren. Det gäller att vara väl förberedd, därför bad vi våra egna experter ge oss sina bästa säkerhetstips gällande allt från utrustning till vad du bör göra innan du rider ut.

Vilken säkerhetsutrustning bör jag som ryttare ha på mig?

– Hjälm är en självklarhet! Du behöver också bra skor med klack så att du inte glider genom stigbygeln. Ha gärna handskar för bra grepp och för att minska risken för skador i händerna om en häst skulle slita sig eller dra tygeln ur din hand. Vi tycker även att en säkerhetsväst är en självklarhet oavsett om du ska rida ut, hoppa etc.

Vad ska jag tänka på när jag väljer ridhjälm?

 Självklart skall man alltid ha en godkänd hjälm och det är extra viktigt att kontrollera märkningen av din hjälm om du skall tävla. Svenska ridsportförbundet har tillsammans med övriga Nordiska ridsportförbunden beslutat att en CE-märkt ridhjälm som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, enbart är godkända fram till och med 31 december 2017. Efter detta datum får man inte tävla med dessa hjälmar. Observera att dessa hjälmar fortfarande får användas i ditt dagliga bruk och får även säljas. Vi på Hööks säljer dock endast godkända hjälmar.
Utseendet är mycket en smaksak, men passform är desto viktigare. Hjälmen ska sitta stilla på huvudet och inte röra sig när du rör på huvudet – du ska alltså inte välja en hjälm att ”växa i”. Köp inte en för stor hjälm för att kunna ha en mössa under på vintern. Då är det bättre att ha två olika storlekar, alternativt en hjälm som går att justera. Den får heller inte klämma och den ska sluta tätt kring huvudet. Om hjälmen varit med om ett hårt fall rekommenderar Konsumentverket att du byter ut den, därför ska du inte heller köpa en begagnad hjälm eftersom du inte vet vad den varit med om. Ungefär var tredje till femte år bör du byta ut hjälmen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer säkerhetsväst?

– Säkerhetsvästen skyddar rygg och bröstkorg vid avfallning, sparkar och klämolyckor. Det stötupptagande materialet i västen fördelar trycket över kroppen så att skadan minimeras. Du ska välja en väst med korrekt märkning så att du vet att den är testad för ridning, den ska vara CE-märkt samt ha SS-EN 13158-märkning för att uppfylla kraven. Västen ska sedan sitta nära kroppen med endast en tunn tröja under, alltså inte ovanpå jackan. Välj en väst som känns så bekväm som möjligt och inte hindrar dina rörelser samtidigt som den täcker de områden den ska täcka: bröst- och nyckelben. Framstycket ska gå två-tre centimeter nedanför nedersta revbenen och bakstycket ska täcka upp till nedre delen av nacken och sluta några centimeter från svanskotan. En väst med dålig passform minskar sin skyddande förmåga, så prova noggrant. Om du inte kan tänka dig att rida med väst så rekommenderar vi att man använder ett godkänt ryggskydd. Tyvärr finns det ingen märkning för ridning men du får gå efter märkningen som man använder sig av vid motorcykelkörning, dvs EN 1621-2-2014.

Finns det något särskilt att tänka på när det gäller reflexer?

– Ja, för det första är det alltid att rekommendera att du och hästen har ordentligt med reflexer på er när ni rider ut, det är en billig livförsäkring. Bäst effekt får de om du placerar dem på hästens rörliga delar, så som benen. Tänk på att du behöver synas från alla håll: bak-, framifrån och från sidorna. Använd gärna benreflexer, reflextäcke, brösta och en reflexväst på dig samt en pannlampa. Om dessa reflexer även sitter på neonfärgade material, så som neongult eller neonrosa, syns du även mycket bättre vid sämre siktförhållanden som skymning eller regn. Reflexer har begränsad livslängd och just ”hästmiljön” är en miljö som sliter väldigt mycket på reflexmaterialet. Var därför noga med att regelbundet kontrollera och byta ut dina reflexer.
På Hööks säljer vi reflexmaterial från 3M, vilket är erkänd bra kvalitet som håller länge och i flera tvättar.  

Vad finns det mer för säkerhetsutrustning jag kan använda?

– Ett tips är säkerhetsstigbyglar som flexar och hjälper till att förhindra att du fastnar eller blir hängande efter hästen om du skulle fall av.  

Har ni några slutgiltiga tips för säker hantering av hästar?

– Försök lära dig så mycket som möjligt om hästar och hur de reagerar och varför. Då kan du många gånger undvika att olyckor sker. Prata med hästen och gör den uppmärksam på att du är på väg in till den innan du kliver in. Håll stallgången och boxen ren från verktyg och prylar, se till att hästen inte kan fastna i något när du ska leda den ut genom en dörr. Tänk även på att hålla säkerhetsavstånd till andra hästar när du rider och leder hästen – minst en hästlängd och meddela alltid någon vart du ska rida och ungefär när du planerar att vara tillbaka innan du rider ut. Oavsett hur mycket säkerhetsutrustning du än har på dig och din häst kan olyckan ändå vara framme. Var alltid försiktig - i alla lägen! Även om du har kontroll på dig själv och din häst kan det alltid vara någon eller något annat som kan orsaka en olycka. Rätt säkerhetsutrustning kan dock hjälpa till att förhindra eller förmildra en olycka.

Lycka till!

Inga produkter matchar den valda filtreringen