Inför köp av hästtransport

När du ska köpa en hästtransport finns det flera saker som påverkar vilken typ av transport du behöver. Här nedan samlar vi flera bra punkter som är bra att gå igenom innan du köper.

Rätt vikt på hästtransporten

●      Det finns tre saker som påverkar vilken vikt din hästtransport ska ha.

●      Körkortsbehörighet. Med ett B-körkort får du köra bil med hästtransport med en maxvikt på 3500kg. Många väljer att ta BE-körkort för att kunna transportera mer.

●      Hästarnas vikt. Är det en eller flera hästar som ska transporteras, och vad väger dem.

●      Vikten på bilen som ska dra hästtransporten. Det gäller att ha en bil som säkert klarar dra en hästtransport men som inte väger för mycket om du har B-körkort.

Bra köregenskaper

●      Antalet hjulaxlar. Ett riktigt boggiesläp har två individuellt upphängda hjulaxlar som ger bättre följsamhet än transporter med en axel.

●      Lasthöjden. Höjden på golvet ska vara så låg som möjligt. Det innebär att hästen ska stå så nära marken som möjligt. Du vill ha en låg tyngdpunkt för att göra transporten så stabil som möjligt.

Vad är transporten tillverkad av

De vanligaste materialen en hästtransport tillverkas av är trä, aluminium eller glasfiber.

●      Trä. Billigt men desto viktigare att hålla rent så inte träet mjuknar.

●      Aluminium. Starkt material som inte mjuknar. Dock så behöver det vara en legering i metallen för att den ska tåla saltvatten och inte oxidera.

●      Glasfiber. Ett hållbart material som är lätt att laga om det ändå skulle uppstå skador.

Testa hästtransporten

För att verkligen känna att hästtransporten passar dig behöver du testa att lasta och transportera häst. Det ska vara smidigt att lasta i och av en häst.

Transportera enligt djurskyddslagen

I djurskyddslagen hittar du hur en häst ska transporteras. Det statliga Jordbruksverket har tagit fram författningen. Det är viktigt att du vet vad som gäller. Författningen heter SJVFS 2000:133. Du hittar dokumentet på Jordbruksverket.

Låna till hästtransport

Behöver du hjälp att finansiera ditt köpt så erbjuder vårat systerbolag Wästgöta Finans trygga privatlån upp till 300 000 kronor. Du ansöker på hemsidan och får svar direkt.

●      Du kan låna mellan 30 000 och 300 000 kronor

●      Lånet är ett privatlån och räntan sätts individuellt

●      Snabb och enkel ansökningsprocess, helt online.

●      Du får besked direkt.

●      Utbetalning inom 1-3 bankdagar.

Räkna på ditt lån

Inga produkter matchar den valda filtreringen