Leda hästen

leda_hasten3


All hantering av hästen bör ske på ett så säkert sätt som möjligt – både för dig och hästen. När du ska leda hästen i stallet eller till och från hagen ska du antingen ha träns, stigbett eller grimma och grimskaft. Grimskaftet får du ALDRIG linda runt handen eller låta löpa över axeln då svåra olyckor kan inträffa om hästen blir rädd och drar i väg.

Till hagen

Leder du hästen till hagen så ska du gå in i hagen och sedan vända hästen innan du släpper den. Detta för att du inte ska råka bli sparkad om hästen blir glad och sparkar bakut i samband med att den blir fri. Är det flera hästar som ska släppas i samma hage så går alla in med sina hästar i hagen och vänder dem med huvudena mot staketet med en lucka om minst tre meter mellan hästarna. Alla släpper sina hästar samtidigt.

Från stallet

När du leder hästen in eller ut genom en dörr och även inne i stallet är det viktigt att du håller koll på att hästen inte kan fastna i något med täcket, sadeln eller selen, hästen kan då lätt drabbas av panik och i värsta fall slita med sig exempelvis en dörr om det är dörrhandtaget den har fastnat i.

Från ridbanan

När du ska leda hästen till och från ridbanan/ridhuset ska tyglarna inte hänga över hästens hals, med undantag av om hästen har hjälptyglar. Ska du leda hästen ut från ridbanan och ni är en hel grupp så går man med ett avstånd på ungefär en hästlängd i mellan.

Spara

Inga produkter matchar den valda filtreringen