Bada & fixa hästen inför tävling


Oavsett om du ska vara med och tävla på klubbnivå eller en stor nationell tävling så vill du att hästen ska vara extra fin. Här får du lite tips på vad du kan göra.

Tvätta hästen

Börja i god tid innan tävlingen med att bada och frisera hästen. Det finns olika produkter att använda, t.ex. schampo som är lite extra effektivt som exempelvis skimmelschampo som är suveränt på att ta bort fläckar på vit/ljus päls och schampo som förhöjer/fördjupar färgen på pälsen. Glöm inte att skölja ur allt schampo mycket noggrant, inga schamporester får vara kvar.

Har du inte tillgång till vatten och dusch eller om tiden inte räcker till så finns det även sprayschampo som du sprejar på de fläckar du vill ta bort och sedan gnuggar du med en trasa och borstar efteråt. Läs instruktionen på respektive produkt.

Beroende på vädret kan det vara bra att låta hästen torka under ett täcke, t.e.x fleece, akryl eller ull som transporterar bort fukten). Tänk på att byta täcke om täcket blir för fuktigt. Om det är kallt är det bra att skritta hästen torr.

Svansen

Har din häst en tunn svans så kan du fläta svansen medan den är fuktig. När den sen är torr så borstar du igenom den ordentligt och då kommer den att se tjockare ut tack vare vågorna. Vilken längd du vill ha på svansen är en smaksak, generellt så brukar hopphästar ha lite kortare svans än dressyrhästar, men det är upp till var och en.

Knoppa manen

Ska du tävla i dressyr så brukar man knoppa manen. Tävlar du i hoppning så kan du om du vill låta manen vara utsläppt.

  • Korta ner manen och tunna eventuellt ut den något, lagom längd brukar vara cirka 10-12 centimeter lång.
  • Dela upp manen i jämna testar, använd gärna vanliga hårklämmor för att hålla isär dem.
  • Spretar manen kan man använda gelé för att få mer stadga.
  • Försök att göra flätorna så hårda som möjligt, då håller de bättre.
  • Vik in varje fläta en eller två gånger och fäst den med en gummisnodd eller så syr du fast knopparna med hjälp av stoppnål och en stark tråd (det finns särskild mantråd).

Öronen

Om du vill ansa håret i öronen gör det genom att klämma ihop örat och klippa bort de hår som då sticker fram. Man bör inte klippa hästen inne i örat då det är bra skydd mot t.ex. insekter. Inte heller hästens känselhår runt mule och ögon ska klippas.

Hovarna

Om du kan så skura hovarna rena och pensla med hovolja eller hovfett, låt hästen om möjligt stå uppställd på stallgången till dess att hovarna har torkat.

Slutfinish

För extra finish så smörj in mulen/näsborrarna och runt hästens ögon med face fix eller barnolja så får din häst lite mer uttrycksfullt utseende.

Avsluta arbetet med att spraya eller stryka på pälsglans på hästen, har din häst vita tecken på benen så var lite extra noggrann där eftersom pälsglansen även gör att smutsen inte fäster lika lätt. Tänk på att inte använda pälsglans där du ska använda utrustning eftersom det minskar friktionen.OS-ryttaren Viktoria Carlerbäck visar hur man gör hästen fin för tävling. Lär dig knoppa som ett proffs!

Inga produkter matchar den valda filtreringen