Tävlingsutrustning för hästen


Att ha en nybadad, knoppad eller nyfriserad häst med pälsglans som förhöjer ryktresultatet är en bra grund till att kunna känna sig tävlingsfin. Det finns mycket utrustning att välja på, men glöm inte att kontrollera vad som står i tävlingsreglementet för häst, ryttare och utrustning.

Schabrak

Schabrak finns i en mängd olika färger och utföranden så här kan du bara välja och vraka. Inom hoppning så kan man även matcha schabraket med en snygg huva i samma färg, då dessa är tillåtna vid hopptävlingar. När det gäller dressyr så kan flughuva vara tillåtet efter särskild dispens från överdomare eller domarordförande.

Pannband

Pannbandet kan lyfta intrycket och utseendet på hästen. För den som vill vara lite diskret finns det pannband som är helt i läder möjligtvis att lädret kan vara lackat för ökad glans. Det finns pannband som har olika snygga metallänkar och för den som gillar bling-bling så finns det pannband med glittrande Swarovski-stenar, de finns i en mängd olika färger. Pannband med pärlor är något som också kommer allt mer. Varianterna på pannband är oändligt, byt efter behag och du får ett helt "nytt träns".

Benskydd

Benskydden varierar beroende på vilken gren man håller på med. Inom hoppning är det framförallt sen- och kotskydd som gäller. Här finns det en del viktiga bestämmelser att hålla reda på i synnerhet om man rider unghäst. När du tävlar i dressyr så får hästen inte ha några skydd på benen inne på banan men under framridningen går det bra att du har benskydd eller lindade ben. Kontrollera i tävlingsreglementet vad som gäller.

Nummerlappen

Nummerlappen ska alltid bäras av hästen när du rider eller leder den på tävlingsplatsen. Det finns olika modeller på nummerlappar som är kompletta med siffror 1-9 i tre uppsättningar för att du enkelt ska kunna sätta fram det numret som din häst har fått. Har du ett särskilt träns när du är ute och leder hästen så kan det vara bra att ha två uppsättningar nummerlappar, en som du kan ha på det tränset som du använder om du är ute och leder och en som du kan ha på t.ex. tränset eller schabraket som du har när du tävlar – då finns ingen risk att du glömmer att byta.

Hjälptyglar

Hjälptyglar får inte användas på dressyrtävlingar varken på banan eller på framridningen. När det gäller hopptävlingar så får martingal användas både på banan och vid framridning, gäller både ponny och häst. Användning av övriga hjälptyglar på framridningen är godkänt för häst men ej för ponny.

Täcken

Ländtäcke får användas vid framridning, gäller alla discipliner. Täcke, i ett material som kan transportera bort fukten förhindrar att hästen kyls ner, kan vara bra att lägga på hästen före och efter den har tävlat.

Viktigt!

Det är jätteviktigt att du har god koll på tävlingsreglementet för den gren som du skall tävla i, ändringar och justeringar förekommer så det gäller att du håller dig uppdaterad.

Inga produkter matchar den valda filtreringen