Sköta & rykta hästen

skota _och_rykta_hasten4


Att sköta och ta hand om din häst på bästa sätt är en självklarhet. Men vad krävs det av dig för att det ska bli på bästa sätt?

Att sköta om hästen varje dag innebär att du ska borsta, rykta och kratsa hovarna så att hästen blir ordentligt ren. Samtidigt som du ryktar kontrollerar du hästen och ser att den inte är öm, svullen eller har något sår någonstans. Ju mer du gör detta, desto fortare kommer du att upptäcka om något inte stämmer.

Rykten gör inte bara hästen ren och blank utan den hjälper även till att öka blodcirkulationen hos hästen. När du borstar och ryktar hästen ska man alltid följa hårens riktning. På huvudet och runt ögonen kan hästen vara extra känslig. Då finns det mjuka pannborstar du kan använda.

Borstar

Vilka borstar man väljer beror på hurdan päls hästen har, om den är långhårig, klippt, brukar vara lerig o.s.v. Har du en långhårig och väldigt lortig häst kan du med fördel använda en rotborste eller rotviska med lite styvare borst. Har du däremot en klippt häst, som är känslig i skinnet, är en borste med mjuka borst att föredra. Borstar finns i flera modeller. En del har borst i syntet och andra i naturhår, till exempel tagel. Har du en häst som lätt får elektriska stötar på grund av statisk elektricitet är borstar med naturborst att föredra. Borstarna finns i flera storlekar, välj en som passar din hand bra, då blir jobbet lättare.

Hovar

Hovarna ska kratsas varje dag, vilken hovkrats du väljer är en smaksak. Det finns hovkratsar som även har en hård borste i andra änden, vilket kan vara bra då man enkelt kan borsta bort löst sittande smuts. Samtidigt som du kratsar hovarna, passa på att kontrollera att skorna sitter som de ska, att det inte är någon söm som sticker ut eller om eventuella broddar inte har blivit för slitna eller lossnat.

Man & svans

Man och svans ska också redas ut. Använd gärna en speciell man- och svansborste eller red ut med fingrarna.

Näsborrar & ögon

Näsborrar och ögon bör torkas rena, detta kan du göra med en lätt fuktad svamp eller trasa.

Bra att ha i ryktväskan/hinken

  • Rotborste/rotviska
  • Ryktborste
  • Ryktskrapa
  • Pannborste
  • Hovkrats
  • Hovborste
  • Svamp och/eller trasa

Spara

Inga produkter matchar den valda filtreringen