Stretching och massage

strechning_massage4


Att stretcha och massera sin häst är i många fall bra för hästen, men för att kunna massera och stretcha din häst bör du ta hjälp av en utbildad massör. Vid hårt arbete, överbelastning – kanske på grund av felaktig utrustning eller skada så kan musklerna dra ihop sig och bli stumma, det påverkar hästens rörelser. Både vid stretching och vid massage kan du i ett tidigt skede upptäcka muskelspänningar som kan ge varningssignaler om hur hästen mår. På så sätt kan man kanske förhindra att skador uppstår.

Massage av häst

Med massage förbättras blodcirkulationen och slaggprodukter transporteras fortare bort från musklerna, vilket ger mindre risk för träningsvärk och stelhet. Muskelspänningar som löses upp gör att smärta försvinner, rörligheten och förmågan att utföra arbete ökar. De positiva effekterna från massage är många.

Stretch av häst

Om hästens stretchas ska hästen har rört på sig och vara ordentligt varm i kroppen. Stretchar man efter arbete minskar risken för träningsvärk och bortforslingen av slaggprodukter går fortare. En muskel som stretchas blir mer elastisk och drabbas inte lika lätt av bristningar eller andra skador.

Att sidstretcha eller ge hästen massage behöver inte vara komplicerat. Genom att rykta hästen ordentligt ger du den massage. För att lära dig att stretcha och massera hästen mer effektivt finns det en hel del litteratur, filmer och även många bra kurser du kan anmäla sig till.

Vill du ha hjälp?

På Nordiska Hästmassörers förbunds hemsida, www.nhmf.se, finns det en lista över diplomerade hästmassörer.

Spara

Inga produkter matchar den valda filtreringen