Transportera hästen

transportera_hasten3

När du ska ut och resa med hästen kan du använda antingen hästtransport eller hästlastbil och det finns en hel del att hålla reda på.

Innan du lastar på hästtransporten/trailern

Innan du lastar, kontrollera att alla lampor på transporten fungerar och att bommarna är på rätt höjd. Frambommen ska ligga i överkant på hästens bringa och bakbommen ska ligga ungefär i höjd med mitten/nedre delen av låret.

Det kan vara bra att förbereda hästen genom att sätta på den transportskydd på benen, alternativt linda benen med paddar och lindor, om den är van vid detta. Linda då ner över hoven eller använd boots som skyddar kronrand, ballar och hov från trampskador. Använd ett passande täcke om temperaturen kräver. Det är viktigt att det inte blir för varmt så att hästen börjar svettas. Lädergrimma är att föredra vid transporter, både för att den är mer hållbar, men också för att en lädergrimma är lättare att skära av om något skulle hända och hästen skulle bli hängande i grimman.

När du ska lasta

Se till att du har gott om tid så att du inte känner dig stressad. Förmedlar du lugn går lastningen alltid mycket lättare och fortare. Om hästen är besvärlig kan du använda ett grimskaft med kedja eller använda träns. Har du en häst som är svårlastad, ta hjälp av någon kunnig person!

När hästen har gått in i transporten stänger du bommen bakom hästen och fäller upp bakluckan. Man får aldrig gå rakt bakom bakluckan, för kastar sig hästen bakåt kan du bli klämd under luckan. När luckan är stängd kan du knyta fast hästen – inte tidigare. Knyt alltid fast hästen i sidoringarna som sitter på väggen i transporten och inte i bommen. Det underlättar om hästen skulle klättra och fastna över bommen.

Innan avfärd, kontrollera noggrant att både bakluckan och skötardörren är ordentligt stängda.

Under transporten

Det vara bra om hästen har ett hönät/höväska att äta ur. Är det varmt eller om resan varar i flera timmar, stanna varannan timme och kontrollera att hästen har det bra. Passa även på att erbjuda den vatten.

När ni är framme

Tänk på när du parkerar att du har plats nog bakåt att lasta av hästen. Öppna skötardörren och kontrollera hästen. Öppna sedan bakluckan men innan ni öppnar bak bommen är det väldigt viktigt att du har knutit lös hästen och satt på eventuellt träns, sen kan bommen öppnas och du kan backa ut hästen.

Den utrustning du själv bör tänka på att ha vid i och urlastning är handskar, gärna hjälm och säkerhetsväst. Undvik att ha sporrar på skorna, då det är lätt att man kan fastna eller råka snava på dem om en situation skulle uppstå.

Hästlastbilar

Förutom vanliga hästtransporter/trailer som du kopplar efter bilen så har det kommit allt fler hästlastbilar. Storleken på hästlastbilarna varierar allt från mindre B-korts bilar till stora lastbilar som kräver att du har C-kort. Generellt så åker hästarna oftast bättre i en lastbil än i ett släp då lastbilen oftast har bättre fjädring, går stabilare och utrymmet är större. Även om du transporterar din häst i lastbil så bör du förbereda och handskas med hästen på samma vis som om du skulle transportera den med en vanlig hästtransport/trailer. Regler för transport av häst är även densamma oavsett om du väljer hästtransport/trailer eller lastbil, se Jordbruksverket hemsida.

Ha koll på vikten

Det är viktigt att du har koll på vilka vikter som gäller, vad din bil får dra och hur mycket din transport får lasta samt vilken körkortsbehörighet du har, annars kan det bli dryga böter. Tjänstevikten som anges i hästtransportens registreringsbevis överensstämmer inte alltid med verkligheten. Det är upp till dig som chaufför att se till att du inte lastar för mycket, allt ska räknas in, inte bara hästen utan all utrustning och eventuellt foder ska också tas med.

Tips!

Glöm inte att hästens pass ska följa med vid all transportering.

SparaOS-ryttaren Viktoria Carlerbäck förklarar hur du utrustar din häst på bästa rätt för transport.

Inga produkter matchar den valda filtreringen