Benskydd

Se alla våra benskydd & lindor här

Det finns en uppsjö av olika benskydd till hästen. När ska man använda dem och måste man alltid ha benskydd? Här får du svar.

Vad ska skydden skydda mot? Hästar rör på sig på olika sätt, de tränas och används inom olika grenar. Du måste helt enkelt ta reda på vilket hästens behov är. Benskydd kan vara en billig försäkring mot onödiga skador vid ridning, körning eller när hästen är i hagen. Hopptränar du är det bra att skydda senorna på frambenen mot slag, då dessa utsätts för stor belastning vid just hoppning. Även om skydden kan hjälpa och skydda en hel del så är det viktigaste ändå att man bygger upp hästen så att den blir stark och hållbar. Ett sätt att stärka hästen är att variera underlaget man rider på.

De vanligaste materialen på benskydd är läder, konstläder och neopren med skyddande hölje i plast. De flesta stängs med kardborre.

Strykkappor

Strykkappor skyddar hästens ben om den stryker benen mot varandra. De kan vara tillverkade i neopren och är ofta förstärkt med ett hårt skal på innersidan av benen. Framskydden är något lägre än bakskydden.

Senskydd

Senskydd används framför allt vid hoppning, men kan även användas vid vanligt markarbete.

Senskyddens främsta uppgift är att skydda böjsenorna på frambenen mot slag. Dessa skydd är helt öppna fram och spännena är ofta lite elastiska. Det är viktigt att hästen inte står med dessa skydd på sig för länge då de elastiska spännena kan påverka blodcirkulationen fram på skenbenet. Senskydden brukar vara fodrade med stötupptagande neopren. Det finns även de skydd som är ullfodrade för att vara extra mjuka och förhindra skav. Baksidan och ner över kotleden brukar ha ett hårt skydd i plast men även kevlarmaterial förekommer.

Kotskydd

Kotskydden bak är lägre och skyddar enbart kotleden. Det finns även något som kallas teknikskydd och de är lite högre och ska påverka hästen så att den "öppnar upp" bättre med bakbenen vid hoppning. Viktigt är att vid tävling i förväg noggrant läsa TR vilka regler som gäller vid användande av benskydd.

Damasker

Damasker används framför allt vid dressyr och markarbete och skyddar mot slag. Damasker är höga och mjuka och sluter om hela benet, ibland även runt hela kotleden. Materialet här är oftast i neopren med kardborreknäppning.

Boots

Boots skyddar hästen från trampskador, kan användas vid all typ av ridning, körning och även vid transport. Boots kan vara tillverkade i gummi, konstläder eller neopren. Gummiboots kan förorsaka skav hos en del hästar. Ett sätt att förhindra detta är att använda vanligt barnpuder på insidan av bootsen innan ni sätter på dem.

Benlindor

Benlindor ger också skydd. Har hästen helt elastiska lindor så måste den ha en padd under lindan, annars är risken stor att du lindar för hårt och skadar senorna. Det finns även så kallade kombinationsbandage eller ridbandage, där ungefär halva lindan är i fleece (den som hamnar närmast hästens ben) och andra halvan är elastisk. Med dessa bandage behövs ingen padd.

Att linda hästens ben är en konst som kräver övning. Benet ska se helt jämnt ut efter lindningen och lindan ska gå ner över kotleden.

Stallbandage

Stallbandage används inte vid arbete utan enbart när hästen står inne i stallet. Det är oftast lindor i fleece tillsammans med en padd/bandageunderlägg. Det finns även färdiga stallbandage, det är då tjocka paddar som har försetts med kardborrespännen.

Stallbandagen kan användas efter hårt arbete eller till hästar som har lätt för att bli lite tjocka i benen under natten.

Om en häst har skadat ett ben och måste vara bandagerad av den anledningen så ska man alltid även bandagera det andra benet. Detta för att ge stöd åt det friska benet som annars lätt blir överbelastat, då hästen ofta försöker att avlasta det skadade benet.

Inga produkter matchar den valda filtreringen