Planera ditt ridpass

planera_ditt_ridpass


Självklart kan man rida för skojs skull, men om man vill utvecklas i sin ridning kan det vara bra att planera sitt ridpass.

Innan du börjar rida kan det vara bra att gå igenom ridpasset i huvudet, vad har du för planer för dagen, vad vill du uppnå. Se till att du har den tid som krävs för att du ska hinna värma upp ordentligt, genomföra övningen och varva ner.

Har du en unghäst eller en häst som inte riktigt är i kondition så är det viktigt att du lägger in flera korta skrittpass.

Under de kallare årstiderna så kan du exempelvis använda ett ländtäcke, åtminstone vid uppvärmning och när hästen skrittas av efter ridpasset.

Så här kan ett upplägg av ett ridpass se ut

  • 10 min. Skritt, först på lång tygel och sedan kort tygel.
  • 10 min. Trav, lättridning växlande rakt och böjt spår kontrollera att hästen lyssnar på förhållningar och framåtdrivande hjälper. Gå sedan över och gör samma arbete i galopp. Nu är hästen varm i kroppen, skritta på halvlång tygel och låt den pusta lite innan du börjar med själva övningen.
  • 20-25 min. Träna på den tänkta övningen, varva med små skrittpauser efter behov.
  • 5-10 min. Stretcha hästen i en lite lägre och rundare form i trav och ev. galopp.
  • 5-10 min. Skritta av hästen, gärna för hand om möjligheten finns, så att både du och hästen får chans att pusta och sträcka ut. Leder du hästen så kan du även lätta lite på sadelgjorden så får hästen ännu lättare att slappna av.
Inga produkter matchar den valda filtreringen