Ridningen ger mycket tillbaka

Om ridsporten engagerar? Fråga svenska folket efter Jerringprisets utdelning 2017. Eller hör efter vad någon av de 125 000 motions- och lektionsryttare tycker om saken. Det är ingen slump att allt fler skolbarn svarar hippolog på frågan om framtidens drömyrke. Det är inte heller någon tillfällighet att ridsporten numera ses som en folkrörelse snarare än en lyxsport.

I dag är till exempel ridsport en av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning. 2015 var det bara fotboll som var större, enligt statistik från Riksidrottsförbundet. Hastsverige.se berättade i en artikel, som vilade på forskning vid Luleå tekniska universitet, att stallmiljön faktiskt kan betraktas som en skola för framtida ledare och entreprenörer.

- Stalltjejerna lär sig leda sig själva och andra vilket de har nytta av senare i livet, inte minst som hästföretagare säger forskaren Mats Westerberg till sajten.

Ansvarstagande, gemenskap, ledarskap

Det är någonting alldeles speciellt med att mocka, rykta och rida. Samspelet mellan individ och häst - ansvarstagandet, omtanken och gemenskapen – gör att man växer som människa.

Det finns massor av exempel på personer som fått nya perspektiv på livet tack vare ridsporten. För journalisten Jenny Fagerlund har ridningen varit ett andningshål när hon jobbat mycket eller behövt komma ifrån vardagen.

- Jag har träffat vänner för livet och när jag hade min foderhäst var stallet och människorna där som min andra familj. Hästarna har lärt mig så mycket. Att ta ansvar, ledarskap, att våga göra saker man inte trodde var möjligt, som att klara höga hinder eller galoppera över en äng i full fart, skriver Jenny på sin blogg.

Tydliga fysiska effekter

Så vad är egentligen hemligheten bakom stallets uppsving, förklaringen till att drygt tusen ridklubbar numer är anslutna till Svenska ridsportförbundet? Författaren Anna Kågström menar i sin bok ”Tillbaka till stallet” att före detta stallbarn nu återvänder till ridningen och stallkulturen som vuxna.

Dessutom gör ridsporten att man blir stark som en… tja, häst? Alla som någon gång ridit känner till att benen och bålen får sig en rejäl omgång. Vem tackar nej till en stimulerande och välmående timme på hästryggen samtidigt som det har tydliga fysiska effekter? 

Inga produkter matchar den valda filtreringen