Ridskolan lär ut mer än bara ridning

ridskola_small

Sugen på att börja rida? Får du hänga med till kompisens stall eller får du rida hos grannen som har egna hästar? Det kan så klart vara både kul och lärorikt, men på en bra ridskola får du lära dig rätt från grunden. Hästarna är noga utvalda och vana vid att nybörjare till ryttare handskas med dem. Dessutom är ridlärarna välutbildade och vet vad just du klarar av.

Vi besökte Smedstad Ridsportcenter i Linköping för att träffa Maja Johansson, som är en av deras sex ridlärare. Hon jobbar mest med barngrupperna och ponnyerna.

– Mina yngsta ryttare i Minigänget är bara tre år gamla och de rider i tjugo minuter med ledare. När man är sex år börjar man i ”riktig” nybörjargrupp. De fem första gångerna är alltid hästkunskap. Då får du lära dig hur du tar hand om hästen före och efter lektionen. Du får till exempel sadla, tränsa och leda den till ridhuset och sitta upp. Vi vill att föräldrarna ska vara med då så att de också lär sig och känner sig trygga med hästarna. Vi anordnar också regelbundet föräldrakurser där vi förklarar hur vi gör och varför, samt att de får lära sig att läsa av hästarna. Föräldrarna är en stor tillgång och det är jättebra om de kan vara med, berättar Maja.

Ridgrupper för alla åldrar

Det finns nybörjargrupper för alla åldrar på ridskolorna, även för vuxna. En del ridskolor har nybörjarridläger och det kan vara en bra kickstart för att komma igång. När du sedan har lärt dig mer finns det olika grupper och inriktningar, så att du får träna på den nivå och den gren som passar dig bäst. På en större ridskola, där det finns fler hästar och grupper att välja bland, kan det vara att lättare hitta en passande grupp för just dig och dina mål med ridningen.

Stanna, starta och styra hästen

Maja fick sin första ponny när hon var nio år gammal och hon har tävlat både i hoppning, dressyr och fälttävlan. Först utbildade hon sig till frisör och arbetade som det i sex år innan hon bytte arbete.
– Jag kände att jag ville hålla på mer med hästar och utbildade mig till ridlärare. Då lärde jag mig bland annat undervisningsmetodik och pedagogik. Med det menas hur man lär ut på ett bra sätt till sina elever. Och det beror förstås på om det är barn eller vuxna och vilka mål som eleven har med sin ridning.
En sak som är bra med att gå på ridskola är att det finns en utbildningsplan där du börjar från grunden och får lära dig nya saker stegvis. Det första som Majas nybörjare får lära sig är att kunna stanna, starta och styra sin häst. De får tidigt lära sig att styra sin häst över bommar så att det känns naturligt när det är dags att börja hoppa. De får också rida korta rundor ut i naturen, samt upp och ned i små backar för att träna balansen. Sedan ökar svårighetsgraden allt eftersom.

Lär dig mer än bara rida

På Smedstad Ridsportcenter finns grupper upp till Medelsvår C dressyr och 110 cm hoppning.
– Det bästa med att gå på ridskola är nog att du får lära dig så mycket mer än att bara rida. Du får till exempel lära dig hur du tar hand om en häst för att den ska må bra, vilket foder den behöver och varför hästen beter sig som den gör. Vi tränar på allt som du behöver kunna den dagen du kanske skaffar egen häst. Som att träna på att lasta den i en transport på ett säkert sätt så att det inte är första gången du gör det när du ska hämta hem din första egna häst. Om du inte köper en egen häst så får du ändå vara med om det mesta som man upplever tillsammans med en egen häst.

Utrustning du behöver på ridskolan

I början behöver du bara ha bekväma kläder, långbyxor och skor med en liten klack. Du måste ha en ridhjälm, men på de flesta ridskolor kan du låna en de första gångerna.
– Hjälmen ska vara rätt tillpassad för att göra nytta och därför kan det vara klokt att köpa en egen. De nya hjälmarna är ställbara och du kan i regel ha den länge. Men om du ramlar av och slår i huvudet eller tappar hjälmen i ett stengolv så ska den bytas ut, så tänk på att vara rädd om din hjälm.
När du vet att du vill fortsätta med ridningen så kan det vara skönt med ett par ridbyxor. De har sömmarna på rätt ställen så du slipper skav. Det är också bra att ha kängor med stålhättor som skyddar extra ifall du skulle bli trampad.
– Vi brukar rekommendera att ha kängor och chaps till de mindre barnen, eller läderridstövlar. Små barn orkar inte sitta på rätt sätt med fötterna i gummiridstövlar. En säkerhetsväst är bra att ha, särskilt vid hoppning och uteritter.

Kvalitetssäkrad genom Svenska Ridsportförbundet

Smedstad Ridsportcenter där Maja arbetar är en helt nybyggd anläggning som Linköpings kommun har byggt för ridskolans verksamhet. Det är en satsning på barn och ungas idrott och fritid, inte minst flickor och kvinnor. Här finns plats för sextio hästar plus tio platser för gäster eller sjuka hästar som behöver isoleras. De enda privathästar som bor på anläggningen är ridlärarnas egna hästar.
– Det är fantastiskt att kommunen satsar och bygger för ridskoleverksamheten. Vi samarbetar med Linköpings Fältrittklubb som arrangerar tävlingar här och ungdomssektionen ordnar massor av roliga aktiviteter för eleverna.
Linköpings Fältrittklubb är anslutna till Svenska Ridsportförbundet, och därigenom också Smedstad Ridsportcenter, vilket är en kvalitetssäkring. Då vet du att det finns försäkringar, att personalen är rätt utbildad och att hästarna har det bra. Även ungdomssektionens ledare går utbildningar via förbundet, som har en fin utbildningsplan för dem.

Majas bästa nybörjartips

1)   Kom i god tid innan lektionen så att du hinner ta hand om din häst. Om din häst går på lektionen före så pyssla om en annan häst. Det är viktigt för att komma ner i varv och bli avslappnad. Att rida när man är spänd är inte bra.

2)   Titta på när andra rider, du lär dig jättemycket från läktaren.

3)   Skynda långsamt. Befäst det du kan innan du tar nästa steg. Det är till exempel bra om du sitter i balans i skritt och trav innan du börjar galoppera.

4)   Ha roligt! Ridning ska vara kul, då mår både häst och ryttare bäst.

Inga produkter matchar den valda filtreringen