Ridhjälmar

Se alla våra ridhjälmar här


Att använda hjälm är en självklarhet för alla som rider och kör. Ryttare på mycket hög nivå, både inom hoppning och dressyr, använder hjälm både vid träning och tävling.

En hjälm kan ha en avgörande betydelse för utgången av en olycka. För att du ska vara säker på att hjälmen har ett fullgott skydd ska den ha rätt säkerhetsmärkning. Alla Hööks hjälmar uppfyller standardkraven för ridhjälmar. För att få delta i aktiviteter anordnade inom Svenska Ridsportförbundets regi så måste man bära godkänd hjälm. Se även Märkning av ridhjälmar

Det finns olika modeller av hjälmar. Det är i första hand hjälmarnas yttre som är anpassat för att de bäst ska passa till användningsområdet. Exempelvis ska en travhjälm lätt kunna torkas av, eftersom den blir rätt utsatt för grus och lerstänk.

Prova ut ridhjäm

Det viktigaste är att hjälmen sitter bra och bekvämt, den får framför allt inte vara för stor utan ska skydda panna, tinning och nacke. Om hjälmen är för stor kan den glida och hamna ur position när den behövs som bäst.

Hjälmstorleken är samma som huvudets omkrets i centimeter. När du tar på dig hjälmen justera käkremmen först och sedan i nacken. Justera noga och känn efter så det känns bra.

Den ska inte vara för varm och knäppningen ska vara lätt att justera. När hjälmen sitter rätt pekar skärmen horisontellt, inte för högt mot pannan eller för lågt mot ögonen. Att hjälmen inte är för tung är också viktigt att tänka på.

Släng hjälmen om den fått slag eller stötar

Kontrollera hjälmen regelbundet så att den inte har fått några skador. Tänk då på att alla skador inte syns på utsidan. En hjälm som fått kraftiga slag eller stötar bör kastas. Det kan räcka med att du råkar tappa den i stallgolvet eller stöta i mot en vägg för att den skyddande funktionen ska bli förändrad eller förloras helt. Vi rekommenderar att man byter hjälm efter ett par års användning för att vara säker.

Förvara hjälmen rätt

När du inte använder hjälmen bör du förvara den på en torr, ren plats - gärna på en hjälmhängare. Frakta hjälmen i en skyddspåse till och från stallet, och lägg aldrig hjälmen i direkt solljus, t.ex. på en fönsterbräda eller bak i bilen. Använd aldrig några kemiska lösningsmedel för rengöring. Sammetsklädda hjälmar borstas med med varmt vatten och mild tvållösning, sedan får den lufttorka. Följ alltid den bruks- och skötselanvisning som följer med hjälmen.

Inga produkter matchar den valda filtreringen