Säkerhetsväst

Se alla våra säkerhetsvästar här

Säkerhetsvästen skyddar rygg och bröstkorg vid avfallning, sparkar och klämolyckor. Det stötupptagande materialet i västen fördelar trycket över kroppen så att skadan minimeras.

Även här finns det en gällande standard och märkning. Västen ska vara CE-märkt samt ha SS-EN 13158-märkning för att uppfylla kraven, denna märkning motsvarar BETA 2009-standarden. Alla Hööks säkerhetsvästar uppfyller standardkraven.

Västar finns i tre skyddsnivåer 1 till 3, där nivå 3 är säkrast. Om man skall tävla fälttävlan eller hoppning och är ponny- eller juniorryttare måste man ha väst med nivå 3. Den ska bäras vid all ridning på hela tävlingsområdet – från att du sitter upp till dess att du sitter av.

Prova ut säkerhetsväst

Västen ska täcka bröst- och nyckelben, framstycket ska gå cirka två-tre cm nedanför nedersta revbenet, cirka två fingrar i bredd. Det ska inte ta emot när man böjer sig. Bakstycket ska täcka upp till cirka sjunde nackkotan (nedre delen av nacken) och sluta några centimeter ovanför svanskotan. Provsitt i en sadel innan du bestämmer dig för en väst. Det är viktigt att västen inte är för lång så att den tar emot i sadeln och trycks uppåt. Då blir den både obekväm och osäker att rida med

En del västar har markeringar som talar om ifall västen sitter fel. Det kan vara färgade kardborreband eller sömmar som ej ska synas när västen sitter på och är justerad. Syns markeringarna har västen fel storlek. Observera att en väst med dålig passform minskar skyddet och kan till och med ha motsatt effekt.

För att säkerhetsvästen ska hålla så länge som möjligt så bör västen förvaras i jämn temperatur, hängandes på galge.

Inga produkter matchar den valda filtreringen